Daan van Orselen
Menu
Fontgrootte: +

Take a seat

Mildenburg bos, bijna herfst...Wandelend over de lange rechte hoofdlaan kun je nog voorstellen dat dit ooit een barok landgoed is geweest. Nu vind je hier vooral een park met zeer gevarieerde natuur met een grote variëteit aan bloemen, planten en bomen, onder andere in de stinsentuin. Verder zijn er reeën, vleermuizen, vogels, paddenstoelen en nog meer.

Dat dit ooit een imposant landgoed was (vanaf de 18e eeuw) kun je nog zien aan de lanen waar een deel van is overgebleven. De grote hoofdlaan is nog steeds indrukwekkend, vooral na het onderhoud dat hieraan is verricht door het Zuid-Hollands Landschap.

Er was zelfs een doolhof naar het voorbeeld van het labyrint van Versailles! Verder kun je hier nog een oude "leimuur" zien, een 50 meter lange muur die de moestuin beschermde tegen de zilte en kille zeewind en die fruitbomen steun gaf.

Stinsentuin

In de stinsentuin (of stinzentuin) van Mildenburg kun je in de bloeitijd genieten van bloemenpracht. Op de prachtige website van deze tuin kun je veel informatie vinden over de stinsenplanten en hun bloeiperiodes. In de loop van honderden jaren hebben de eigenaren die stinsenplanten verzameld en hier aangeplant. Ze haalden de planten uit het buitenland, vooral uit het Middelandse Zee-gebied. Die exotische planten waren een statussymbool voor de rijke landgoedbezitters. De stinsentuin (ook wel bekend als de Reiniershof) is echter pas in 1993 opgezet door Rein Ram.

Het ging bij zo'n landgoed niet alleen maar om het plezier en het aanzien dat het de eigenaren verschafte. Hakhoutproductie was ook belangrijk. Dat is in de loop van de tijd minder rendabel geworden, en ook daardoor is het onderhoud van het landgoed steeds kostbaarder geworden. Gelukkig is er een flinke groep vrijwilligers die hier bijna elke week onderhoud doet.

Bijzonder zijn verder nog een monumentale Ginko boom, een oud beukenbos en een hoog duin met uitzicht op het Groene Strand en het Oostvoornse Meer. De Wielewaalroute is een gemarkeerde wandelroute van 2 km. De gerestaureerde Jacobaburcht (of Burcht van Oostvoorne) ligt vlakbij.Zoeken maar

Dossier Algemene Reserve

Dossier Badstrand Rockanje

Dossier Dorpsvisie

Dossier Energietransitie

Dossier Glasvezel

Dossier Herindeling Voorne

Dossier Overlast

Dossier Recreatie & Toerisme

Dossier Sport en Accommodaties

Dossier Verkeersveiligheid

Dossier WMO

Dossier Wonen

Verslag Raad & commissie

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://vanorselen.nl/