Daan van Orselen
Menu
Post Image
Fontgrootte: +

Meerderheid van jongeren wil meer windmolens (?)

Schriftelijke vragen aan de wethouder en/of portefeuillehouder.

Deze vragen komen tot stand door vragen of meldingen van betrokkenen. Op basis van de reactie volgen er verdiepende vragen in de commissie of de raad.

Vragen aan de wethouder

Naar aanleiding van uw presentatie namens gemeente Westvoorne op de website www.energiekopvoorneputten.nl en de aandacht hiervoor op diverse social mediakanalen, de onderstaande vragen.

"Energiekvoorneputten.nl is een initiatief van de 4 gemeenten op Voorne-Putten: Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne. Op deze website en onze social mediakanalen geven we informatie over de energietransitie op Voorne-Putten en de deelname van de gemeenten aan de Regionale Energiestrategie Rotterdam Den Haag. "

U stelt daarbij dat:

"De 4 gemeenten werken samen met hun inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties toe naar een energieneutraal Voorne-Putten"

De website energiekvoorneputten.nl is geregistreerd op 1 december 2020.
Op 5 november 2020 publiceert u het artikel "jongeren positief over windmolens en zonnevelden in hun omgeving".


Ik verzoek u de onderstaande stellingen, zoals gepresenteerd namens gemeente Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis en Nissewaard, in het voornoemde artikel, verder te onderbouwen.• Uw stelling: Twee derde van de jongeren is positief over windmolens en zonnevelden. Jongeren zijn gemiddeld positiever over windmolens en zon op dak wanneer deze al te zien zijn in hun omgeving.

Vraag: Hoeveel jongeren zijn er in respectievelijk Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis. Hoeveel van deze jongeren uit respectievelijk Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis hebben deelgenomen aan dit onderzoek.


• Uw stelling: Jongeren willen actief meedenken over de energietransitie. Maar dan wel via social media, vragenlijst, e-mail, brief of school.

Vraag: Hoeveel jongeren zijn er in Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis en Nissewaard. Hoeveel van deze jongeren uit Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis en Nissewaard hebben deelgenomen aan dit onderzoek.


• Uw stelling: Twee derde van de jongeren is voor zonnevelden en windmolens op land en zee.

Vraag: Hoeveel jongeren uit Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis hebben zich in het onderzoek uitgesproken over dit onderwerp en op welke wijze.


• Uw stelling: Zonnevelden worden iets meer gesteund dan windmolens.

Vraag: Hoeveel jongeren uit Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis hebben zich in het onderzoek uitgesproken over dit onderwerp en op welke wijze.


• Uw stelling: Zes op de tien jongeren staan positief tegenover (meer) windmolens op land.

Hoeveel van de jongeren uit Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis en Nissewaard hebben deelgenomen aan dit onderzoek en antwoord gegeven op deze vraag.


• Uw stelling: Jongeren die in hun omgeving nu al zonnepanelen op daken of windmolens zien, zijn gemiddeld genomen positiever over zonne- en windenergie dan jongeren die dat niet in hun buurt tegenkomen.

Vraag: Hoeveel jongeren uit Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis hebben zich in het onderzoek uitgesproken over dit onderwerp en op welke wijze.


• Uw stelling: Bijna zes op de tien jongvolwassenen (19 tot en met 30 jaar) voelen zich (voor een deel) verantwoordelijk om actief mee te denken over de energietransitie.

Vraag: Hoeveel jongeren van 19 tot en met 30 jaar zijn er respectievelijk in Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis. Hoeveel jongeren uit Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis hebben deelgenomen aan het onderzoek, deze vraag beantwoord en met welk resultaat.


• Uw stelling: Jongeren die nu al windmolens tegenkomen in de eigen woonplaats zijn positiever over het bijplaatsen hiervan.

Vraag: Hoeveel jongeren uit, respectievelijk Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis hebben zich in het onderzoek uitgesproken over dit onderwerp en op welke wijze.


• Uw stelling: Helft jongvolwassenen vindt meer windmolens in woonplaats positieve ontwikkeling.

Vraag: Hoeveel van de jong volwassenen zijn er in Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis en Nissewaard, hebben deelgenomen aan dit onderzoek en antwoord gegeven op deze vraag, met welk resultaat.In de onderzoeksverantwoording van de definitieve rapportage jongeren en de energietransitie zijn de volgende punten meegegeven:

• De online enquête stond open van 17 augustus tot 10 september. Er zijn reminders ingezet. Onder de deelnemers zijn cadeaubonnen verloot.

Vraag: Hoeveel cadeaubonnen zijn er gegund aan de respondenten van deze enquête. Hoeveel cadeaubonnen zijn er gegund aan de deelnemers uit respectievelijk Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis.


• Jongeren zijn benaderd via sociale media en een combinatie van meerdere panels: Het I&O Research Panel, Panelclix, Panelinzicht en het onderzoekspanel van Dynata. Bij jongeren tot 16 jaar oud is eerst toestemming aan de ouders/verzorgers gevraagd.

Vraag: Hoeveel toestemmingen zijn er verleend door ouders/verzorgers uit Westvoorne?


• Bij het behalen van respons is rekening gehouden met een zo optimaal mogelijke verdeling naar leeftijdsgroep en RES-regio.

Vraag: Kunt u de verdeling inzichtelijk maken over de leeftijdsgroepen, respons, volledig ingevulde enquetes per gemeente in de RES regio Rotterdam Den Haag


• Daarnaast is de data gewogen tot een representatieve steekproef op de kenmerken leeftijd, regio, geslacht en opleiding. 

Vraag: kunt u inzichtelijk maken op welke wijze de data is gewogen tot een representatieve steekproef, met de weegfactoren over de kenmerken leeftijd, regio, geslacht en opleiding over Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis in perspectief tot de overige gemeenten in de RES regio Rotterdam Den Haag.


Zoeken maar

Dossier Algemene Reserve

Dossier Badstrand Rockanje

Dossier Dorpsvisie

Dossier Energietransitie

Dossier Glasvezel

Dossier Herindeling Voorne

Dossier Overlast

Dossier Recreatie & Toerisme

Dossier Sport en Accommodaties

Dossier Verkeersveiligheid

Dossier WMO

Dossier Wonen

Verslag Raad & commissie

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://vanorselen.nl/